Geografinė platuma ir ilguma

Geografinė platuma ir ilguma

GEOGRAFINĖ PLATUMA IR ILGUMA (Latitude and Longitude)
``Bareboat Skipper`` M19 - Charts
 

Kad laivavedžiai galėtų nustatyti savo ir kitų vietą ant jūrlapiai, kaip ir žemėlapiai, yra uždėtas koordinačių tinklas. Savo vietą ant žemės rutulio galima nusakyti geografinėmis koordinatėmis išreiškiama taško platuma ir ilguma.
Koordinačių tinklas yra vertikalios ir horizontalios linijos, vadinamos lygiagretėmis ir meridianais, kurie skaičiuojami nuo ekvatoriaus ir pradinio meridiano. Nors žemė yra sfera, bet tinklas, nubrėžtas ant žemės sferos paviršiaus, yra transformuotas į jūrlapio plokštumą. Yra daug žemės sferos projektavimo į plokštumą būdų, bet jūrinei navigacijai buvo pasirinktos dvi patogiausios projekcijos: Merkatoriaus ir Gnomoninė. Ant merkatoriaus projekcijos jūrlapio nubrėžta tiesi linija vadinama loksodroma (Rhumb line), ji kerta visus platumos dienovidinius (meridians of longitude) tuo pačiu kampu. Kadangi jūrlapis atvaizduoja išlenktą paviršių plokštumoje, loksodroma (rhumb line) nėra trumpiausias atstumas tarp dviejų taškų. Šie merkatorinės projekcijos iškreipimai nėra dideli, todėl atstumuose iki 600 jūrmylių gali būti nepaisomi. Gnomoninėje projekcijoje tiesi linija vadinama ortodroma (Geat Circle) ir yra trumpiausias atstumas tarp dviejų taškų ant žemės paviršiaus.
Visi laivavedžiai turi būti gerai susipažinę su koordinačių kampais ir jų matavimo vienetais. Kampas yra atstumo matavimo vienetas ant jūrlapių.
Pilnas apskritimas yra padalintas į 360 laipsnių. Kiekvienas laipsnis yra padalintas į 60 minutes ir kiekviena minutė yra padalinta į dešimt dalių, dar vadinama kabeltovais (cable). Jūrinės koordinatės užrašomos tokiu būdu:
36°24,2'
Viena platumos lanko minutė yra lygi vienai jūrmyliai.

Platuma (Latitude)
Įsivaizduojamos linijos einančio iš rytų į vakarus ant žemės paviršiumi vadinamos lygiagretėmis. Platuma yra skaičiuojama nuo ekvatoriaus link ašigalių nuo 0° iki 90°.
Ilguma (Longitude)
Įsivaizduojamos linijos einančios per šiaurės ir pietų polius ir vadinami dienovidžiai. Ilguma skaičiuojama į rytus ir vakarus nuo pradinio meridiano 0° iki 180° į rytus ir vakarus.
---
Apie tai galite sužinoti pas mus kursuose. Mažojo Laivyno Akademija paskelbė kvietimą į naują mokymų sezoną.